С настъпването на пролетта близките дестинации са все по-привлекателни, а с

...
С настъпването на пролетта близките дестинации са все по-привлекателни, а с
Коментари Харесай

10-те най-вкусни улични храни на Истанбул

С настъпването на пролетта близките дестинации са все по-привлекателни, а с отпадането на рестриктивните мерки поради Covid-19, стягането на багажа за пролетната почивка напряко си е оферта.

Една от точките със международен интерес на един хвърлей разстояние от нас е Истанбул – същинска находка за ценителите на кулинарното многообразие и уличната храна. Ето къс справочник, когато се разхождате из улиците на града в търсене на достоверния усет на Турция: 

1. Симид

И най-големите сноби на Истанбул мъчно устояват на примамливия мирис на прясно изпечения геврек със сусам, именуван в Турция симид. Той е една от най-популярните закуски на път за учебно заведение, за работа или просто по време на мотаенето из дребните улички. Местните се майтапят, че симидът е толкоз апетитен, че и чайките към този момент познават положителния му усет.

2. Балък-екмек

Безспорно балък-екмек е един от най-често предлаганите сандвичи, които може да опитате в Истанбул. Известен като рибен сандвич, балък-екмек се предлага в разнородни разновидности край брега на Каракьой или Еминьону. Може да се изкушите да седнете в някой от заведенията за хранене под моста Галата, с цел да се насладите на тези вкусни сандвичи, само че вижте къде хапват локалните: балък-екмек, който ви сервират на маса, просто не е същият като този, продаван на крайник.

3. Лахмаджун

Често описван от туристите като „ турска пица “, лахмаджун е семпло предложение за ядене от фино тесто, гарнирано със примес от кайма, лук и червен пипер. Пече се във фурната за няколко минути и се сервира горещо. В Истанбул всекидневно го поръсват с магданоз и лимонен сок, навиват го на руло и сервират със леден айрян. Всеки квартал има своя обичана локална пекарна за лахмаджун.

4. Дюрюм

Дюрюм е едно от най-великите турски кулинарни изобретения. Защо? Точно толкоз е евентуално да го срещнете на ъгъла на улицата, както и в най-изискания ресторант. Независимо дали предпочитате пилешко, говеждо, сирене или зеленчуци, това ядене сигурно ще ви нахрани с доста усет и аромати. Местните предлагат да хапнете до Bambi или Kızılkayalar на площад Таксим когато и да е на деня.

5. Тантуни

Близък родственик на дюрюм, тантуни е изработен от говеждо месо, домати, чушки и щедро количество подправки, след което ястието е увито в най-тънката тортия, която можете да си визиите. Обикновено се предлага в пикантна и по-малко пикантна версия, макар че множеството локални поданици на Мерсин (родното място на тантуни) имат вяра, че усетът не е същински, в случай че не е в действителност люто. Едно от най-хубавите места за достоверно тантуни в Истанбул е Emine Ana Sofrası на Billurcu Sokak в Таксим.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР